top of page

Overblik

Vi ved at folkeskolelærere har travlt og derfor er begrænset af tid til at implementere nyt undervisningsmateriale. Netop derfor har vi brugt tid på at sammensætte nogle essentielle koncepter i videnskabelig baggrund som muligvis kan gøre dig fortrolig med at bruge materialet i din undervisning om fordøjelsessystemet og sund ernæring.   

 

Desuden har vi, for at minimere forberedelsestiden så meget som muligt, inkluderet noget baggrundsviden om de anvendte didaktiske metoder. Vi henviser også til tekst og video instruktioner, som kan bruges i forberedelsen af uddannelsesmaterialet, samt links til at downloade undervisningsmaterialet, videoer samt andre relevante informationskilder.

Spis sundt for at være sund

Livsstilsrelaterede sygdomme er blevet et verdensomspændende problem. Vi lever længere og vi har derfor behov for viden om hvordan vi passer på vores dyrebare krop. Børn udvikler livsstilsvaner i en tidlig alder. Det er netop derfor, at vi opfordrer dig til at undervise børn i viden om sund kost i så tidlig en alder som muligt med henblik på at hjælpe dem med at ældes på en sund måde.

 

Dette uddannelsesmateriale er udviklet af eksperter indenfor sundhed og kost, i samarbejde med lærere fra professionshøjskolen.

Spis sundt for at være sund vil hjælpe dig med at undervise børn mellem 7-12 år i hvordan kroppen fordøjer maden vi spiser samt hvilke næringsstoffer kroppens celler skal bruge for at holde os sunde.  

Fordøjelsessystemet

Fordøjelsessystemet består af 10 organer og indeholder 20 specialiserede celletyper. Det er et af kroppens mest komplekse systemer og det er specialdesignet til at kunne omdanne den mad vi spiser til næringsstoffer og energi som kroppen er afhængig af for at kunne fungere og holdes i live.

Munden, spiserøret, maven, tyndtarmen, tyktarmen og endetarmen danner tilsammen mavetarmkanalen - en kanal der transporterer maden fra vores mund og gennem mavetarmsystemet.   

Munden

Fordøjelsesprocessen starter faktisk allerede før maden er i munden; når vi ser eller lugter til et lækkert stykke mad, begynder vores spytkirtler i munden at producere spyt (mundvand). Dette er en del af forberedelsen på den senere fordøjelse af vores mad.

Når maden er i munden, tygger vi den til mindre stykker med vores tænder og tungen bevæger maden rundt i munden så vores mad bliver blandet sammen med spyttet. Denne proces former maden til en blød klump. Nedbrydelsen af stivelse begynder også allerede i munden.

Spiserøret

Den bløde klump der dannes i munden fortsætter til spiserøret. Spiserøret er omgivet af nerver. Når spiserørets indervægge mærker tilstedeværelsen af klumpen stimuleres en serie af muskler som trækker sig sammen og skubber klumpen gennem spiserøret og ned til maven. Denne proces kaldes peristalsis.

Mavesækken

I mavesækken bliver klumpen æltet og nedbrudt til mindre stykker, hvilket blandt andet gøres ved hjælp af musklerne i mavesækkens vægge som skubber maden rundt.

Hormoner der udskilles fra celler i mavesækkens vægge stimulerer frigivelsen af enzymrige safter og syrer som begynder at spalte maden og nedbryde madens proteiner. Hormonerne stimulerer også bugspytkirtlen, galdeblæren og leveren til at producere fordøjelsessafter og galde. Dette er en del af forberedelsen på den kommende viderelevering af madklumpen fra mavesækken til tyndtarmen.

Tyndtarmen

Efter 3-4 timer i mavesækken er madklumpen blevet til en flydende masse. Denne masse sendes videre til den første del af tyndtarmen (kaldet duodenum/tolvfingertarmen).

Leveren sender galde til galdeblæren hvor galden lagres og udskilles til tolvfingertarmen. Galden opløser fedtet i maden så det let kan fordøjes af bugspytkirtlen og tarmens enzymrige safter. Bugspytkirtlen producerer væske der indeholder vigtige fordøjelsesenzymer, som også udskilles til tolvfingertarmen. De enzymer som udskilles af bugspytkirtlen, er ansvarlige for nedbrydningen af næringsstofferne (proteiner, kulhydrater og fedt). 

Absorberingen af næringsstoffer fra tarmen til blodet sker først i tyndtarmens nedre dele (jejunum og ileum). I disse regioner er indersiden af tyndtarmen dækket med millioner af meget tynde folder kaldet villi. Folderne danner et enormt overfladeareal der maksimerer absorberingen af næringsstofferne fra tyndtarmen til blodet.

Tyktarmen

De resterende fibre, vand og døde celler sendes videre til tyktarmen. I tyktarmen absorberer kroppen det resterende vand gennem tyktarmens vægge, hvilket omdanner den flydende masse til en meget fast masse, som nu betegnes afføring.

Tyktarmen skubber afføringen ned mod endetarmen hvor nerver kan føle den ekspanderende masse og fortæller kroppen hvornår afføringen skal udskilles - hvilket sker gennem endetarmsåbningen. Madens lange rejse gennem kroppen tager typisk mellem 30 og 72 timer før processen er fuldstændig afsluttet.  

bottom of page